МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
БАНКОВИ СМЕТКИ
Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2016
Спортен календар 2016
Телефонен указател
Работно време
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg
Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
29 Март 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[14 Февруари 2017]

РИМ Кърджали се представя с два обекта в 10-та Национална археологическа изложба „Българската археология-2016”С два археологически обекта се представя РИМ Кърджали в 10-та Национална археологическа изложба „Българската археология-2016”, която се открива днес в столицата.
Това са скалния град Перперикон, който тази година ще бъде представен чрез фотоси, чрез които най-добре може да бъде възприета монументалната архитектура на хълма над село Горна крепост и тракийски гроб от елинистическата епоха край село Бенковски, каза директорът на музея Даниела Коджаманова.
Единият обект е откритата през лятото на 2016 година от екипа на проф. Николай Овчаров ранно християнска базилика от 5 век в южното подножие на Перперикон. „Това е най-голямата църква, откривана досега в Родопите с дължина над 30 метра. Трикорабна, едноапсидна с голям атрий. Основата й е изсечена върху монолитната скала. Запазени са колони от открития двор с колонада”, разказа Даниела Коджаманова. Тя припомни, че в процеса на разкопките са установени още две преустройства на църквата, свързани с периода на Средновековието, които съкращават дължината на църквата на два пъти, а около нея се развива един голям некропол.
Другият обект, с който регионалния исторически музей в Кърджали се представя на изложбата „Българска археология 2016” е разкритият тракийски гроб от елинистическата епоха край село Бенковски, проучван от колегата Любен Лещаков. „Изключително богат гроб на тракийска принцеса, която е погребана със сребърна диадема, елементи от която бяха запазени около черепа, няколко чифта обеци, пръстени и други накити. Интересно е самото гробно съоръжение, оформено върху естествена скална пукнатина”, каза Даниела Коджаманова.
РИМ Кърджали участва за поредна година в Националната археологическа изложбата „Българска археология”, която традиционно се открива в Деня на археолога-14 февруари. Тя е една много добра инициатива на Археологическия институт при БАН, защото дава възможност да бъде събран резултата от археологическия сезон през предходната година и на едно място хората да могат да видят най-добрите резултати от дейността на археолозите в България, подчерта директорът на музея тук Даниела Коджаманова.

Новината е посетена: 106 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

ИЗБОРИ

ИЗБОРИ

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Семеен хотел Олимпия Минерални бани Семеен хотел Роксана Минерални бани