Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Йордановден

 06 Януари 2008

18-годишният кърджалиец Иван Митков Сталев извади кръста от водите на река Арда днес. Иван е възпитаник на СОУ”П.Р.Славейков”-Кърджали и успя да хване кръста първи сред другите 21 ентусиасти, решили да се потопят в ледените води на реката на Йордановден. Той получи като награда 200 лв. от църквата и от кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис.
За разлика от предишни години днес ритуалът по хвърлянето на кръста се извърши в района на Ардински мост, кв.”Веселчане”.
И тази година хвърлянето на богоявленския кръст бе съпроводено с нетрадиционно пристигане на отец Петър Гарена и кмета на общината инж.Хасан Азис. Градоначалникът и енорийският свещеник пристигнаха по вода. Двамата се возеха с гумена лодка на "Гражданска защита", придружавани от друга , където бяха мъжете с хоругвите. Ритуалът по хвърлянето на кръста бе наблюдаван от множество кърджалийци, сред които областният управител Ангел Коджаманов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.
На Йордановден свето кръщение във водите на Арда получиха 6-месечната Полина и 18-годишната Светла Методиева Динкова. Двете момичета получиха от църковното настоятелство "Св Георги " по една Библия , а кметът на общината Хасан Азис ги дари с по 100 лева.

Още снимки
 Прочитания: 2861 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign