Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Три институции се включиха в огледа на магистралния водопровод на Кърджали

 23 Януари 2008

Магистралният водопровод, който осигурява питейната вода на общините Кърджали и Момчилград, е в състояние на висока застрашеност от аварии, смятат специалистите. Ако бъде прекъсната тръбата , около 100 хил. жители на двата града и още 42 населени места ще останат без вода.
Бързи и своевременни мерки трябва да се предприемат за 8- 10 участъка от 38 км. трасе от Кърджали до яз. Боровица, в това се убедиха днес по време на огледа кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, управителят на “ВиК” ООД Кърджали Милан Миланов и неговият заместник Фаик Мурад, Веселин Илиев - началник на ВиК район Кърджали, директорът на ОД “Гражданска защита “ инж .Кирчо Павлов и придружаващите ги журналисти от регионални и национални медии.
Под заплаха са особено тръбите, минаващи край село Ненково. Опасност грози и тръбата под моста на Кокез дере, монтирана непосредствено под мостовото съоръжение. Мостът се нуждае от пълно укрепване и стабилизиране, тъй като е пред срутване. Ако отново завалят силни порои, водопроводът трудно ще бъде запазен, коментира г-н Азис. Той заяви още, че се мисли и за алтернативно водоснабдяване от яз. Кърджали.
Идеята е след направения оглед да бъдат набелязани конкретни мерки за укрепване на магистралния водопровод, а трите институции - Община Кърджали, “ВиК” ООД и Областна дирекция “Гражданска защита“ заедно да кандидатстват за финансиране пред МРРБ и МДПБА с проект за цялостната рехабилитация на трасето и мостовото съоръжение.
Участниците в огледа посетиха и Пречиствателната станция, където на място разгледаха основните стъпала и утаителите за пречистване на водата, начините за нейното обработване и лабораториите.
На този етап наистина констатираме повишена мътност на питейната вода, но всички проби показват, че тя е годна за пиене и няма опасност за здравето на хората, сподели началникът на станцията инж. Тодор Димитров.

Още снимки
 Прочитания: 2667 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign