Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празници в СОУ „Владимир Димитров – Майстора”

 30 Януари 2008

На 01.02.2008 година се навършват 126 години от рождението на великия художник Владимир Димитров-Майстора – един от духовните гении на българския народ. Всяка година училището в Кърджали, което носи неговото име чества на този ден своя патронен празник. Изборът на това име не е случаен, защото СОУ “Владимир Димитров-Майстора” е единственото в региона с насоченост към изкуствата. Затова й честването на празника не е свързано само с отбелязване на годишнината от рождението, а се превръща в традиционна изява на младите творци от училището, които вярват, че носят в сърцето си частица от огъня на Майстора. По традиция учениците от училището подготвят изложба, в която представят свои репродукции на картините на Майстора. В мадоните, жетварите и жетварките, плодовете и цветята децата се опитват да уловят багрите на родната земя така, както го е правел Майстора.
Един от най-празничните моменти на честването бе тържественият тематичен педагогически съвет, посветен на Владимир Димитров-Майстора. В заседанието, освен учителите, участваха и членовете на Ученическия парламент в училището. С интерес бе изслушано словото за живота и творчеството на прославения художник, а вълнението в залата бе най-силно, когато със средствата на мултимедията пред всички отново изгряха картините на Майстора и зазвуча неговият глас. Презентацията, подготвена от художничката Ивета Стоянова, представи погледа на един съвременен творец към шедьоврите на великия майстор. Подготвен бе специален празничен брой на училищния вестник „Майстори”.
Предстои литературно-музикална среща, на която млади поети и музиканти от училището ще представят пред публика свои творби и изпълнения в училищната художествена галерия.
Посвещавайки седмицата в навечерието на 1 февруари на своя патрон Владимир Димитров-Майстора, всички в училището вярват, че светът от багри, който Майстора създаде, ги облагородява, прави ги по-извисени и добри,а като негови наследници са призвани да запазят любовта към изкуството и красотата.

Още снимки
 Прочитания: 2591 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign