Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дискусия за професионалното образование

 29 Януари 2008

Проблемите на професионалното образование бяха акцент на проведеното вчера разширено заседание на Областния съвет за развитие в Кърджали с участието на всички заинтересовани страни - РИ на МОН, директори на професионални гимназии, представители на работодателски и браншови организации, Дирекция “Бюро по труда” -Кърджали, експерти от общините в региона. В срещата участваха и председателят на Общински съвет - Кърджали Сейфи Неджиб и Нели Попова от отдел “Образование “ в общинска администрация.
По темата бяха изказани различни мнения. Педагозите споделиха своите притеснения, че през последните години заради демографския срив и ниския социален статус на родителите намалява броят на учениците, кандидатстващи за професионалните паралелки. Анализ за състоянието и перспективите пред професионалното образование в област Кърджали направи началникът на РИ на МОН – Кърджали Надя Джунджулова. В обсъждането се включи и експертът от МОН Соня Найденова.
Това е сериозен въпрос, който пряко кореспондира към икономическото бъдеще на региона, очаквам по - активно отношение на местния бизнес, заяви областният управител Ангел Коджаманов.
До края на месец февруари ръководствата на общините съвместно с образователния инспекторат и работодателските организации да разработят модел за преодоляване на негативните тенденции, около това становище се обединиха в края на дискусията всички участници.
Срещата бе организарана във връзка с предстоящото обсъждане на държавния план –прием за учебната 2008-2009 г.

Още снимки
 Прочитания: 2564 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign