Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дестинацията Кърджали-Дъждовница-Утробата участва в националния конкурс за изключителна българска туристическа дестинация

 12 Февруари 2008

Община Кърджали и Младежки център КРЪГ участват в Националния конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация (Destination of Excellence), обявен от Държавната агенция по туризъм в рамките на европейската инициатива за избор на изключителни национални туристически дестинации, подкрепена от Европейската комисия. Избрана е дестинацията Кърджали – Тракийски ниши над с. Дъждовница – Тракийско светилище Утробата, включваща и провеждането на ежегодния Фестивал на Терлика в с. Дъждовница.
Тъй като целта на ДАТ е да насърчи всички организации и институции, имащи отношение към създаването и ефективното управление на туристически дестинации, чрез предложения, които интегрират в себе си материалното и духовното наследство на траките в съчетание с формите на живото изкуство, акцентът е поставен върху ежегодното представяне на Фестивала на Терлика. По инициатива на КРЪГ и младежи от няколко европейски страни, и с подкрепата на Община Кърджали, в Дъждовница през 2006 г. стартира първият местен фестивал, известен с това име. Провежда се на първия ден от м. септември като един весел култ към нишката, която наподобява безкрайността. Скъсаният терлик не се хвърля от селската къща, а се разплита и преплита от местните жени в нови и нови комбинации от нишки като символ на постоянството на самия живот, на връзката между древността и бъдещето.
За първия фестивал е изплетен терлик, дълъг 3,5 м от 18 кг вълна. През 2007 г. участниците във фестивала изяждат 4-метрова торта във форма на терлик, която тежи 300 кг. Водеща на втория фестивал е младата японка Моюру Мацумае от Токио. Нестандартни трансформации на терлика, съпроводени с празнична програма (по терлици), се очаква да има и през всяка следваща година. Празникът на Терлика прави Дъждовница известна в България и рекламира малкото село в десетки телевизионни репортажи, медийни публикации и в повече от 20 сайта в цяла Европа.
Нетрадиционната дестинация дава шансове на този богат на непопулярни тракийски паметници район да се представи пред света. Препратката към древните култове и духовната култура на траките е съпроводена с изследване, събиране и представяне на местни обичаи, традиции, вярвания и легенди. Партньорите ще представят и публикуваните от Кръг каталог на английски език за с. Дъждовница, цветна рекламна брошура за дейността на Културната къща в селото и книгата „Посветено на Терлика: 20 артекспедиции от Източните Родопи”. Със снимки от Утробата и Тракийските ниши над с. Дъждовница се включва и РИМ-Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 2440 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign