Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Делегирани бюджети - дискусия

 15 Февруари 2008

Въвеждането на делегираните бюджети е една от важните съставни части на реформите в българското образование след като правителството обсъди прилагането от 1 януари 2008 г. на новия модел на финансиране. Финансовата самостоятелност на средните училища и ефективното управление на средствата са в интерес на децата, родителите и учителите.
През седмицата в Кърджали бе организира среща - обучение на училищни директори с експерти от отдел “Финанси” и “Образование” на общинска администрация.
Въвеждането на делегирания бюджет е важна стъпка в реформата на образованието, тя изисква нови мениджърски качества от ръководителите, каза на срещата кметът Хасан Азис и не скри, че прилагането му ще бъде съпроводено с трудности и на места може да се стигне до закриване на училища.
По време на дискусията бе коментиран механъзмът за разпределение на средствата. Директорите приеха предложението на експертите 80 на сто от целевите средства за “Образование” да се разпределят директно от училището. Другите 20 % от парите да остават в първостепенния разпоредител - община Кърджали и по одобрена формула с три компонента да бъдат предоставяни на всяко едно учебно заведение през годината.
Делегираните бюджети в общинските училища ще бъдат въведени от първи април тази година.Още снимки
 Прочитания: 1892 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign