Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

135 години от обесването на Васил Левски

 19 Февруари 2008

Точно в 11,30 часа за пети път пред монумента на Апостола на свободата в областния град се събраха много кърджалийци, за да отбележат годишнината от гибелта на най-великия българин.
Знаменните групи на всички учебни заведения бяха подредени в почетна стража до паметника, в почетен шпалир застанаха и младите гвардейци -ботевци.
Сред официалните гости бяха областният управител Ангел Коджаманов и неговите заместници, председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб, директорът на ОДП комисар Стефан Ангелов, ръководството на община Кърджали и проф.д-р ф.н. Валери Стефанов от СУ “Св. Климент Охридски”.
Днес се навършват 135 години от трагичната гибел на една от най-силните личности в историята на България- Васил Левски. Времето сякаш е спряло и образът му е оставил ярък отпечатък в съзнанието на всеки един от нас.
Фактът, че години наред говорим за Левски, четем и слушаме за него, може би означава, че той възкръсва във във всяко дете, във всеки човек, във всяко ново поколение българи. Мисълта за Апостола дава самочувствие на народа ни , защото другото име на Васил Левски е свобода, а тя е за народа ни като хляба и въздуха, който дишаме.,каза в словото си кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
В него той подчерта още, че Дякона ни е завещал държава, която е храм на съвършеното братство и равенство, на личната свобода, затова и жителите на Кърджали трябва да бъдат горди, че в града ни има един символ, който ни обединява и това е именно паметникът на Апостола. Монументът е послание към идните поколения, към нашите деца и внуци, че в Източните Родопи хората могат да живеят в разбирателство, с мъдрост да преодоляват трудностите, да бъдат заедно в радост и мъка.
Нека се поклоним пред този висок връх на българския дух, за да бъдем и ние по думите на Апостола “ равни с другите европейски народи”, каза още инж. Азис.
С минута мълчание всички присъстващи почетоха паметта на Васил Левски. Поднесени бяха много венци и цветя от държавни и общински институции, политически партии, граждански сдружения, учебни заведения и граждани.


Още снимки
 Прочитания: 2224 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign