Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха официално хоспис "Добролюбие"

 25 Февруари 2008

Днес министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова откри официално хоспис” Добролюбие” в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски”-Кърджали.Присъстваха областният управител Ангел Коджаманов, кметове на общини, ръководители на здравни и социални институции, лекари, медицински специалисти и представители на партньорските организации по проекта.
Това е нов вид услуга за България, тя съществува във всяка европейска страна и хосписът в Кърджали е добър пример, каза министър Масларова. Тя изтъкна, че той единствен в страната се намира в здравно заведение и с неговото изграждане се затваря пълния цикъл от медицински услуги от раждането на човек до леталния му изход.
Г-жа Масларова изказа благодарност на всички, взели участие в изграждането на хосписа и заяви, че само при обединяване усилията на местната и регионална власт и работещите в здравната сфера може да има успех.
Изпълнителният директор на МБАЛ” Д-р Атанас Дафовски “ д-р Тодор Черкезов представи подробно предлаганите медицински и палиативни грижи за болните и специфичните функции на хосписа, екипа, който ще работи в новото здравно звено и създадената база. Бе изтъкнат и приносът на всяка една от партньорските организации, осигуряващи развитието на този устойчив социален модел, който предлага дългосрочни, достъпни и качествени медико – социални услуги за населението на цялата област.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис изрази удовлетворението си, че хосписът е факт и още едно потвърждение за грижата към хората. Той подчерта, че ще продължи добрата практика за реализиране и на друг вид социални услуги със средства от европейските програми. В тази връзка г-н Азис анонсира предстоящото официално откриване на Дневен център за деца с увреждания “Надежда“ в областния град.
Министър Масларова и гостите разгледаха базата и на място се запознаха с отличните условия за лечение и престой на пациентите, медицинската апаратура, оформените дневна с телевизор, библиотека и трапезарията.
Хоспис “Добролюбие “ получи и нови дарения – специализирана и художествена литература от МТСП и портативен пулсов оксиметър за измерване на сатурацията от фирма “ЕЛПАК” – Стара Загора.
По-късно министър Масларова , областния управител инж. Ангел Коджаманов, кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и изпълнителният директор на МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов дадоха обща пресконференция за представителите на централните и местни медии.

Още снимки
 Прочитания: 2152 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign