Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дариха книги на кърджалийски читалища

 28 Февруари 2008

В навечерието на Националния празник на България 23 читалища в община Кърджали получиха по 104 тома художествена литература. Дарението включва произведения на български класици и е съвместна инициатива на Община Кърджали и издателство "Захарий Стоянов”. Идеята възниква преди по-малко от месец, а днес бе реализирана на среща в НЧ “Обединение”.
1100 тома са закупени от община Кърджали, а останалите от издателството.
Дарението, което получават днес читалищните библиотеки е много ценно.Новите заглавия не само ще попълнят книжния фонд, но и ще съдействат за повишаване интерса към четенето, особено сред младите хора, каза пред присътващите кметът Хасан Азис. В изказването си той подчерта, че развитието на читалищата като духовни средища, съхраняващи традицията и културната идентичност, е един от приоритетите в дейността на община Кърджали. Г-н Азис припомни, че през последните години е направено много тези институции да бъдат оборудвани със съвременна техника и в момента не само читалищата в града, но и в селата разполагат с компютри, част от тях са свързани и с интернет.
Днес поставяме едно добро начало. Хубавата книга все по–трудно достига до читателите и до читалищните библиотеки поради липса на средства. Особено сме благодарни, че нашето предложение бе подкрепено от ръководството на община Кърджали и произведенията на най- големите български автори ще стигнат до повече хора, каза Иван Гранитски - директор на издателство “Захарий Стоянов “. Той обяви, че в дните преди 24 май на читалищните библиотеки ще бъдат предоставени нови 100 заглавия световна класика.
В срещата участваха още археологът проф. Николай Овчаров, публицистът Тодор Коруев и актьорът Вели Чаушев. Пред кърджайската публика те представиха най-новите си книги, появили се на бял свят със съдействието на издателство “Захарий Стоянов”.Още снимки
 Прочитания: 2101 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign