Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мартеници

 29 Февруари 2008

Художници от Кръг с деца и младежи от селата Рани лист, Дъждовница и Островица изработиха мартеници в човешки ръст, с които в един и същи час днес бяха окичени входните табели на трите села. В акцията се включват читалището в Рани лист, Арткъщата в Дъждовница и ОУ „Васил Левски” в Островица.
Трите мартеници отразяват артистичната визия на децата за техните родни места и са композирани от природни материали, червена и бяла прежда, нишки от разплетени цветни терлици, пресована хартия и стоманена тел. Терликът отново се появява като весел местен ресурс в композициите.
Първа „цъфна” мартеницата в Рани лист – на главния път от Кърджали за Хасково през Стремци. Червено-бяло-лилавата мартеница-билка Рани лист е поздрав за името на селото, пожелание за здраве на всички, които живеят или ще минат от тук. Мартеницата дори е „цъфнала” преди цветето, което ще се разлисти чак през юли-август. Мартеница-предвестник.
Бяла фигура в червена пола и венец на главата вързаха в на входната табела на Островица – това е „белият човек” от детската мечта за чисто и красиво село. Мартеница като бяла лястовица – който я зърне, да бъде достигнат от чистата мисъл на децата.
Върху табелата на Дъждовница е монтирана стълба от бяло въже и 12 червени стъпала, колкото са километрите от града до селото и от селото до Утробата. Пожелание да се изкачи Дъждовница по стъпалата на древните траки, следвайки своята надежда от земята към небето.
За първи път мартениците се изнасят на входа на трите села – поздрав за малки и големи, летящи и ходещи.


Още снимки
 Прочитания: 2754 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign