Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Памет и признателност

 29 Февруари 2008

Изложба под надслов “Памет и признателност” беше открита официално днес в 11,30 часа в Регионален исторически музей Кърджали. Изложбата е подготвена от НИМ- филиал “България и славянският свят” и е посветена на 130-годишнината от Освобождението на България.
В основната си част представените експонати са оригинални –живопис,литографии, икони, снимки, документи, лични вещи и оръжия. Централно място в експозицията е отделено на Руско-турската освободителна война 1877-1878г.
Посетителите на изложбата могат да видят уникални медали-плакети “За освещаването на храм-паметника в с. Шипка” и “За освещаването на храм-паметника “Св.Александър Невски”.
Представянето на изложбата в Кърджали се организира съвместно от Община Кърджали и Регионален исторически музей. За откриването в областния град пристигна известният български историк проф. Божидар Димитров-директор на НИМ.
Трети март е една от знаменателните дати в нашата 14-вековна история . След нея България отново се връща на политическата карта на Европа, каза пред присъстващите проф. Димитров.
Откриването на изложбата стана по нетрадиционен начин.Младите гвардейци от ГПЧЕ “Христо Ботев” изпълниха една от своите композиции.Пред гостите известният актьор Вели Чаушев рецитира класическото стихотворение “Питат ли ме дей, зората…”
Изложбата “Памет и признателност” предизвика голям интерес сред посетителите – ученици, студенти, граждани.

Още снимки
 Прочитания: 2206 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign