Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Да пребъде България!

 03 Март 2008

Честването на 130 години от Освобождението на България и Националния празник – 3 март в Кърджали започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Руския воин и освещаване знамето на първия в страната ученически гвардейски отряд.След това по главната улица на града преминаха представителни блокове от всички учебни заведения.
На тържествения ритуал по издигане на националния трибагреник пред паметника на Освободителите в градската градина присъстваха много кърджалийци. В знак на признателност бяха положени венци и цветя от държавни и общински институции, граждански сдружения, политически партии, учебни заведения .
С подписването на Санстефанския договор се слага край на Руско-турската война от 1877 - 78 година и се поставя началото на един от най-знаменателните моменти в нашата българска история. С подписите на Великите сили се полага началото на свободната Трета българска държава. Родината ни се нарежда сред европейските народи, където винаги е било нейното място. Мястото, което й се е полагало благодарение на материалния и духовен принос на хиляди талантливи българи – строители, мислители, творци и духовници, каза в словото си кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.
Той подчерта, че свободата, както хляба трябва да се посади в живота и да се отглежда ежедневно с много разум и любов. Тя трябва да бъде пазена от вредни действия и помисли, да се пази на топло в душите ни и в крайна сметка – да ни радва и засища с безбройните възможности за изява и творчество всеки час и ден от човешкото ни битие.

Убеден съм, че заедността е тази, която при всички обстоятелства ще ни спасява от фатални грешки, ще ни дава повече възможности за израстване и за успехи в личен и професионален аспект. Когато сме заедно със сигурност ще имаме повече поводи за радост и повече възможности обективно да оценяваме уроците на историята, за да живеем по – добре ние и децата ни след нас.
В този паметен ден нека още веднъж си спомним и се поклоним пред неизживяния живот на нашите освободители; да отправим благодарност към войниците и доброволците, които ни дадоха възможност да усетим вкуса и сладостта на свободния живот; да предадем и възпитаме у децата си великото чувство на признателност към саможертвата така, както са ни го завещали нашите родители. От все сърце желая на всички здраве, разум и вяра, че можем повече и по-добре, каза още в словото си градоначалникът.

На тържеството по случай 3 март присъстваха заместник -министрите на МРРБ и МВР Димчо Михалевски и Раиф Мустафа, депутатът от 40-то НС Огнян Герджиков от ПГ на НДСВ, областният управител Ангел Коджаманов, председателят на Общинският съвет Сейфи Неджиб и двамата духовни водачи енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Шабанали Ахмед, шефове на държавни и общински институции, лидери на политически партии, представители на културни и граждански организации.
С едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха жертвите от трагичния железопътен инцидент по линия София-Кардам. По този повод празничната концерта програма в Кърджали, както и други градове на страната, бе отменена.
В края на тържеството в небето над Кърджали полетаха 130 балона с цветовете на националното знаме - бяло, зелено и червено. Инциативата под мотото “Да пребъде българия “ е на членовете на Детски и младежки парламент.

Още снимки
 Прочитания: 2481 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign