Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С въвеждането на делегираните бюджети се очертава сериозен финансов дефицит в общинските училища

 18 Март 2008

Ако училищната мрежа продължи да съществува в този вид, след въвеждане на делегираните бюджети, към средата на календарната година се очаква недостиг на средства от 1 500 000лв., коментира днес на брифинг главният финансист на община Кърджали Валентин Иванов. Експертната оценка към момента сочи, че в рамките на делегираните бюджети само 4 училища в града ще издържат на високите изисквания. Едва десет училища при така очертаните суми в делегираните бюджети ще се справят до средата на годината.
Един от вариантите за съхраняване на училищната мрежа е програмата “защитени училища”. По нея вече са предложени за одобрение седем школа, отговарящи на критериите. Това са училищата в селата Костино, Ненково, Бойно, Конево, Орешница, Звиница и Бели пласт.
Търсят се варианти за дофинансиране на учебните заведения. В проектобюджета на общината за тази година са предвидени средства за саниране на шест училищни сгради, заделени са средства за ремонт на всички санитарни връзки, а също така плувните басейни на две училища в града ще бъдат рехабилитирани, каза пред журналистите кметът на общината инж.Хасан Азис.
Проблемът е сериозен и той ще бъде приоритетен в сферата на образованието. В тази посока се обмисля създаване на работна група от представители на Комисията по образование към Общинския съвет, експерти от общински отдел “Образование“ и други. Тя ще проведе срещи и разговори с всеки един училищен директор и главен счетоводител, за да се запознае с конкретните проблеми. На следващ етап ще бъде изготвено и становище за цялостна бъдеща стратегия за развитието на училищната мрежа, каза още г-н Азис.

Още снимки
 Прочитания: 2186 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign