Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Новият министър на земеделието посети Кърджали

 07 Май 2008

По случай празника на Св. Георги Победоносец и деня на животновъда, вчера министърът на земеделието и храните Валери Цветанов поздрави земеделските производители и гражданите на Кърджали и им пожела здраве и благоденствие. Министър Цветанов бе на двудневно посещение в Кърджали на 5 и 6 май. Той посети църквата “Св. Георги Победоносец” и централната джамия в града и направи дарения. Храмовият празник на църквата бе отбелязан със света литургия, на която присъстваха кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и областният управител Ангел Коджаманов. Те заедно с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов участваха и в освещаването на празничния курбан в църквата. По-късно бяха поднесени венци пред паметника на освободителите в чест на 6 май -празника на храбростта и Българската армия.
В първият ден на визитата си министър Цветанов участва в работна среща, която се проведе в Бизнесинкубатора. На нея присътваха кметове на общини от областта, зам.областния управител Себахтин Риза, народните представители Лютви Местан, Юнал Тасим, Неджми Али, експерти от областната и общинските служби „Земеделие и гори”, Районната ветеринарно-медицинска служба, както и зам.-изпълнителните директори на ДФ «Земеделие» и Разплащателната агенция Емил Дърев и Мюхетин Карауглан. Гост на срещата беше и Саид Мусаши от посолството на Португалия в България.
Посещението е знаково, подчерта народният представител Лютви Местан. Министър Валери Цветанов е министър на всички земеделски производители, и е знаково, че той започва обиколките си из страната тъкмо от Кърджали, тъй като в областта има изключителен приоритет Програмата за развитието на селските райони.
Няма друг район в страната, който така плътно да отговаря на целите на програмата, затова и вниманието на новоназначения министър към този район е от особено значение за фермерите тук, подчерта и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, като допълни, че се полагат сериозни усилия за търсене на нови възможности за алтернативни производства.
Една от дискутираните теми по време на работната среща бе производството на ориенталски тютюн.За района на Кърджали той е традиция, като в отглеждането на тютюневата култура от разсада до тютюно-производителската бала участвуват цели семейства. От 2005 г. има тенденция за намаляване броя на производителите, когато броят на регистрираните производителите в района е бил около 25 000, при общ брой за страната около 65 000. През 2007 години броят им е вече около 15 000, при общ брой за страната 46 000. В голяма степен неизвестността и някои нови моменти в Общата европейска политика в сектора по отношение изплащането на субсидии от ЕС на хектар площ, уедряване на площите и други, са довели до този отлив в тютюнопроизводството.
Пред присъстващите министър Валери Цветанов заяви, че преди половин година се е появила пазарна индикация, че отново има търсене и се появява ниша за пазар на ориенталски тютюн. През 2007 година разпределените от фонд „Тютюн” премии за ориенталски тютюни в район Кърджали са 23 135 678 лв. за 6 232 тона, като общо за страната производството е 19 583 тона.

Още снимки
 Прочитания: 2332 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign