Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Местни фирми изграждат нов цинков завод

 09 Май 2008

Първият договор за строителство на нов цинков завод със съвременна екологично - металургична технология бе подписан днес в Кърджали. Договорът е за изпълнение на строително монтажни дейности на стоиност 4 мил.лв. Под документа подписи сложиха инж. Валентин Захариев -председател на Събирателно дружество „Интертръст Холдинг БГ”АД, мажоритарен собственик на “ОЦК” АД Кърджали и доц. д-р Николай Николов –управител на “Устра-строй”. На срещата присъстваха представители на местната и регионална власт, бизнеса и строителни фирми.
Идеята за строителството на новия цинков завод е от две години. Тя вече се превръща в част от инвестиционна програма на “ОЦК” АД Кърджали. Дружеството получи и сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции за проекта „Модернизация и разширение на Цинков завод” на стойност 68 млн. евро. В обхвата на планираната инвестиция са: нов електролитен цех, нов пържилен цех и нова инсталация за сярна киселина, каза на церемонията при подписването инж. Валентин Захариев.
Очакванията са на новите технологии да гарантират по –голяма ефективност на производството и спазване на европейските екологични норми. Изпълнението на проекта предполага разкриване на работни места както в строителната фирма, така и в металургичното предприятие. Ще бъде продължена добрата традиции “ОЦК” АД да подкрепя и социалната политика в община Кърджали. В тази връзка на среща през февруари т.г. между кмета инж. Хасан Азис и инж. Валентин Захариев бяха обсъдени конкретни идеи за организиране на безплатно летуване на деца от общината, за финансиране на различни културлни и спортни прояви и инвестиции в инфраструктурата.

 Прочитания: 2021 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign