Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дни на междукултурния диалог

 12 Май 2008

Те се организират от Община Кърджали, Сдружение “Хоризонти 07”, Младежки център КРЪГ, Териториален Държавен Архив, Регионална библиотека “Н. Вапцаров”, Читалище “Юмер Лютви” с подкрепата на Министерство на културата.
Дните са опит да се чуе говоренето за мултикултурния град и на академичната общност, а не само на отделните групи хора, за да може диалогът да не започва и свършва само с думата толерантност. Важно е да се постигне такова обединение между различните културни общности като се запази идентичността им, каза днес на пресконференция Радост Николаева от Младежки център КРЪГ.
Междукултурният диалог е не само възможен, но и актуален, особенно след реалното членство на страната ни в ЕС, заяви пред жулналисти и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Дните на Междукултурния диалог бяха открити днес с изложба под надслов “Мултикултурният град”. Тази вечер в Артгалерията ще бъде представена и младата арменска художничка Вержини Есмерян.
Утре от 10,30 ще се състои теоретична конференция, с която ще се отбележи и 15-годишнината от създаване на читалище “Юмер Лютви”.
Вечерта в Регионалния исторически музей за първи път в Кърджали ще гостува изложба, свързана с бита, фоклора и традициите на каракачаните в България.
До края на Дните на междукултурния диалог предстоят още откриване на Алея на културите в Градската градина, представяне на артистична инсталация на открито “Народната песен”.
Кърджалийци ще присъстват и на литературно четене на участници от страната в Първия национален младежки литературен конкурс за хайку. Ще бъдат отличени най-добрите творби, а списание “Кръг” ще връчи и допълнителни награди. Над 60 деца от общината ще се включат в проект, представящ културното многообразие.
Седмицата ще завърши с кръгла маса на тема “Мултикултурният град” с участието национални и местни културни изследователи от БАН, СУ “Св. Климент Охридски”, ПУ “Паисий Хилендарски”, Еврейски исторически музей в София и РИМ -Кърджали.

 Прочитания: 2066 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign