Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба “Мултикултурният град”

 12 Май 2008

Днес трите най-стари и ценни издания на Териториалния Държавен архив -Кърджали бяха представени пред широката публика в рамките на изложба под надслов “Мултикултурният град”. Това са “Старопечатна арабска книга от ХVІІІ век“ с архивни документи от живота на кърджалийци, “Семейна книга на кърджалийската еврейска общност“ от 1932 г. и “Годишник на Одринския вилает“ от 1824 г.
Ценните издания се изнасят за първи път от архива и останаха само за час във фоайето на община Кърджали. Пренасянето стана тази сутрин със специална охрана и с официалното съгласие на Държавна агенция “Архиви”.
На откриването на изложбата ”Мултикултурният град“ присъстваха кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, представители на различни институции, граждани.
В експозицията са включени около 100 копия на документи, саморъчно написани писма, песни и приказки от ХІХ и ХХ век, които тематично показват българската, турската, еврейската, арменската и българомохамеданската общности в Кърджали.
За първи път изложба си поставя за цел да очертае толкова ярко мултикултурния профил на град Кърджали, който се родее с Пловдив, Русе, Брюксел и други градски европейски центрове.


Още снимки
 Прочитания: 2185 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign