Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Вержини Есмерян гостува в Кърджали

 13 Май 2008

Снощи в Аргалерията на бул. “Тракия” в Кърджали официално бе открита гостуващата изложба на младата арменска художничка Вержини Есмерян.
Това е втората нейна изложба след тази в столицата. Експозицията включва 20 акварела, колажи с текстил и рисунки. Вержини Есмерян е на 32 години, живее и работи в София. Произлиза от фамилия на арменски свещеник, сподели Радост Николаева от Младежки център КРЪГ.
Благодаря за поканата да гостувам в Кърджали. Работя в сферата на медицината, но изкуството е моята голяма страст. Искам чрез моите картини да докосна сърцата на всички и пожелавам да има повече искреност между хората, да запазят своята идентичност, но в същото време да уважават другия, защото само така можем да вървим напред, каза с нескрито вълненение младата авторка.
На откриването снощи присъстваха представители на арменската общност в Кърджали. Тюрфина Органян, потомка на една от най – старите фамилии, поздрави художничката с арменска песен.
От десетилетия в Кърджали съжителстват хора от различни етноси. Градът е един от космополитните центрове в страната като Пловдив и Русе. Това културно разнообразие дава спецефичния облик на Кърджали и ние сме длъжни да го съхраним като запазим самобитността на всяка общност, сподели пред гостите кметът инж. Хасан Азис. Той направи и първата откупка от изложбата-картината “Пейзаж от Армения”.
Откритата снощи изложба ще остане в Кърджали само десет дни, до 23 май. Проявата е част от дните на Междукултурния диалог Кърджали 2008.

Още снимки
 Прочитания: 2421 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign