Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Древни ритуали край пещерата "Утроба"

 13 Май 2008

Расте интересът на туристите от страната и чужбина към археологическите и природни забележителности на Кърджали и региона. Задължително в маршрута присъстват скалният град Перперикон и тракийското светилище Татул. Един от най-атрактивните обекти е и пещерата “Утроба” край Ненково. Само през последните празнични дни храмът на Богинята-майка е посетен от над 1000 души.
На 11 май много кърджалийци и гости станаха свидетели на истински спектакъл.Тракийски жреци, вакханки и воини представиха древни ритуали отпреди 4 хил. г. Участниците от Клуб “Бага –тур “-Стара Загора пресъздадоха древни обичаи и митове, свързани с бог Залмоксис, демонстрираха езда и дресура с коне, бой с древни тракийски оръжия.По пътя на изпитанието бе показано и гонене на духове, а непосредствено пред храма се извърши и жертвоприношение. Церемонията бе съпроводена от нисък тътнещ звук, който чудесната акустика на пещерата усилва, а ехото разнася в околността. Във възстановката участваха и актьори и танцьори от театър "Кадрие Лятифова" - Кърджали.
Ритуалите са се изпълнявали през февруари, когато слънчевият лъч прониква в светилищния комплекс на Богинята – майка. С този акт на символично оплождане на земата се е слагало начало на новата година, а празникът е придружаван с много танци и вино.
Опитахме се да представим атрактивно за гостите мистериите отпреди няколко хилядолетия като се придържаме към информацията за тракийските племена, населявали българските земи. Идеята е този спектакъл да се представя поне веднъж през годината за многото туристи, които идват тук, коментира археологът проф. Николай Овчаров.
Проявата е част от проект "Скок във времето" на Сдружение “Перперикон – Мелпомена”, финансиран от Програма ФАР- трансгранично сътрудничество. Партньори по проекта са община Кърджали и община Суфли, Гърция.

Още снимки
 Прочитания: 2210 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign