Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кръгла маса “Мултикултурният град”

 16 Май 2008

Опит за определение на понятията мултикултурализъм и интеркултурализъм направи днес чрез своята презентация доц. д-р Йорданка Бибина от Института за балкански изследвания към БАН. В кръглата маса на тема “Мултикултурният град” участваха още доц. д-р Божидар Алексиев от Института за фолклор към БАН, д-р Владимир Пауновски –директор на Еврейския исторически музей в София и докторантите Гоар Хънканосян-изследовател на бита и културата на арменците в България и Джемиле Ахмед.
Своя презентация по време на срещата направи и археологът от РИМ Кърджали Милен Камарев.
Балканите са територия, където съжителството на различните култури е стигнало определен етап на развитие, различен от европейския модел на културализма. Въпреки различията вече се очертава тенденция за преминаване от мултикултурализъм към интеркултурализъм, характерна черта за Европа и света, подчерта в лекцията си доц. Бибина.
Интерес предизвика и изказването на доц. д-р Божидар Алексиев от Института за фолклор към БАН, който каза, че във фолклора на отделните етноси се наблюдават взимни прониквания, но това не води до асимилиране на отделните култури.
Кръглата маса е заключителната проява от Седмицата на мултикултурния диалог от 12 до 16 май в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2746 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign