Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Азис се срещна с председателя на ПГ на Коалиция за България

 19 Май 2008

Днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис се срещна с председателя на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов и депупатите от Коалиция за България Мая Манолова и Атанас Мерджанов.
Посещението ни в Кърджали е в рамките на започналата рязяснителна кампания за решенията на тройната коалиция от Катарино и в никакъв случай не трябва да бъде приемано само като срещи с партийния ни актив, каза г-н Найденов. Той очерта рамката от интересуващите ги въпроси, свързани с дейността на местната власт -възможностите на администрацията и приетите мерки на местно ниво във връзка с усвояване на европейските фондове, промените в сферите на здравеопазването и образованието, въпроси свързани с децентрализацията на общините и предстоящите промени в закона за общинската собственост.
Ангел Найденов не скри и удовлетворението си, че от времето когато е бил областен управетил на Хасково намира Кърджали значително променен. От своя страна депутата от Коалиция за България Мая Манолова заяви,че е впечатлена от финансовия ресурс, който е влезнал в община Кърджали и положителната промяна, която е видима.
Днешната ни среща е показател за една надпартийна политика и аз адмирирам вашето желание за разговори с кметовете на общини от област Кърджали , каза по време на разговора кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.
Мисля, че хората се интересуват от това което се прави в страната и на местно ниво.През последните години по време на управлението на тройната коалиция Кърджали има ръст, но все още има какво да се желае, каза още градоначалникът. Според него по децентрализацията на общините на този етап желанието превъзхожда резултатите.Трябва да се търсят допълнителни източници за финансиране. Новите правомощия на общините изискват и нов подход. В Кърджали са постигнати добри резултати и като пример инж. Азис даде повишената събираемост на звено „Местни данъци и такси” след преминаване на подчинение към общинската администрация. За първите пет месеца на годината е отчетено увеличение на събираемостта с 30 % спрямо същият период на миналата година.
Инж. Азис подчерта, че може да се работи за уеднаквяване на софтуера за всички общини с помощта на Министерство на финансите.
Що се касае за евентуалната промяна в закона за собствеността, при която решенията да се вземат с 2/3 от гласовете на общинските съветници то такава промяна би имала дисциплинираща функция от една страна, но от друга ще попречи за вземане на важни инвестиционни решения, сподели още инж. Азис.
Той коментира,че би могло да се направят стъпки от страна на държавата за повишаване капацитета на проектантските фирми в унисон с европейските изисквания при подготовка на проекти за оперативните програми,за да се помогне на общините.
Кметът изрази и очаквания към депутатите от Коалиция за България в посока решаване на проблема с очертаващата се опасна тенденция за изтичане на здравни кадри, обслужващи детското и училищно здравеопазване поради ниско заплащане в сектора,който е извън системата на МЗ.


 Прочитания: 2034 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign