Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Надежда за децата

 22 Май 2008

Днес официално отвори врати Дневен център “Надежда”, изграден по проект “Стъпка по стъпка”-към увереност и пълноценен живот” по Програма Фар “Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи”. Водеща организация на проекта е община Кърджали, а за да заработи центърът обединиха усилията си Държавна психиатрична болница Кърджали, отдел “Закрила на детето” към Дирекция “Социално подпомагане Кърджали”, Регионална организация на “Съюз на инвалидите в България” - Кърджали, Сдруженията “Перперикон - Кърджали” и “Орфей” - Кърджали.
На откриването присъстваха много гости- зам.-областният управител Бойка Арабаджиева, Кемал Фаик – директор на Дирекция “Социално подпомагане“, представители на РИОКОЗ -Кърджали, Съюза на инвалидите, сдруженията -партньори по проекта, родители и първите дарители на центъра “Надежда” -фирма “Кутянов строй” , фирма “Воаяж” и ГПЧЕ “Христо Ботев”.
С много голямо вълнение заставам пред вас и с чувство за изпълнен дълг към нашите деца, които имат нужда от специфични грижи. Силно вярвам, че хората работещи тук ще направят всичко възможно и ще приложат своите умения, за да получат тези деца нужните услуги , каза при откриването кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Лентата на новата придобивка за Кърджали прерязаха заедно кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, д-р Дамян Гетев –директор на Държавната психиатрична болница, отец Петър и районният мюфтия Шабанали Ахмед.
В рамките на проекта, по който бе изграден Дневен център “Надежда” бе извършен основен ремонт на сградата, за да се осигури удобство на децата . Вложените средства са в размер на 300 000 лв., като 220 000 са от Община Кърджали, а останалите са от Програма ФАР. Ремонтирани са покривната, водопроводната, парната и електрическата инсталация. Обособени са три отделни сектора със зали за обучение и хранене, спалня и санитарен възел и кабинет за педагог, в които ще се провеждат индивидуалните занимания за децата и са изградени рехабилитационна зала, кабинет за кинезитерапия, логопедичен кабинет и кабинет за работа с психолог. Помещенията са обзаведени с необходимите мебели и оборудвани според специфичните потребности на децата.
Дневен център “Надежда” отваря врати за 30 деца от 6 до 18 години с различни психически и физически увреждания. В него ще се предоставят пълен комплекс от услуги ,задоволяващи техните ежедневни, рехабилитационни и образователни нужди. Ще бъдат давани и консултации на родителите , те ще могат да ползват и почасови и временни грижи за децата .Вече втори месец центърът се посещава от 20 деца. С тях работи екип от 18 специалисти , преминали специални обучения и семинари .
Днес от 18,30 ч. в ДКТ “Димитър Димов” ще се проведе и първият благотворителен концерт под надслов “Надежда за децата на Кърджали”, организиран от ГПЧЕ “Христо Ботев” с подкрепата на кмета на община Кърджали. Събраните средства ще бъдат дарени за подпомагане дейността Дневен център “Надежда” в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 3390 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign