Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Заключителна среща по проект

 23 Май 2008

Днес в Кърджали се проведе заключителната среща по съвместен проект на Община Кърджали и Община Самотраки, Гърция - BG2004/016-782.01.06.03.16 “Планината и морето – съвместни усилия за консервирането и насърчаването на културното наследство на регионите Кърджали, Самотраки и Родопи Еврос”. В продължение на 18 месеца представители на двете общини работиха за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в региона. „Планината и морето” бе мотото, под което решихме да реализираме една смела идея, заяви на заключителната пресконференция зам.-кметът на Самотраки – Делкос Йоанис. В хода на разговорите той посочи, че на острова могат да се развиват няколко вида туризъм, заради богатите природни дадености. Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис заяви от своя страна, че това може да се каже и за Кърджали, където също има възможности за развитието на туризма в няколко посоки. Тук са на лице множество обекти, свързани с археологическата дейност, водния и ловен туризъм.” Той сподели още, че благодарение на сътрудничеството между двете общини се дава възможността да се видят и покажат възможностите и потенциала, които притежава древната крепост „Моняк”.
Основна цел на проекта бе да се обучат и интегрират на пазара на труда 20 безработни, в реконструкцията на археологически обекти и предлагането на туристически услуги. Друга цел на проекта бе реконструкцията на части от крепостта „Моняк”, така, че да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Чрез така реализирания проект на туристите вече се предлага една обновена инфраструктура и по-разнообразен туристически пакет.
На днешната заключителна пресконференция присъстваха представители на двете партниращи си общини – Кърджали и Самотраки. Община Кърджали бе представена от кмета инж. Хасан Азис, археолога Даниела Коджаманова, директора на Регионалния исторически музей Павел Петков, експерти от отделите „Проекти” и „Туризъм”, към общинска администрация. Делегацията от южната ни съседка бе водена от зам.-кметът на Самотраки Делхус Йоанис.

Още снимки
 Прочитания: 2061 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign