Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изкуството като полемика

 23 Май 2008

Изключително популярните в Европа турски карикатуристи Мухиттин Кьороглу и Бурханедин Ардагил от Истанбул гостуват в Артгалерията в Кърджали с общо 59 работи. Изложбата се открива тази вечер от 18.00 ч. с подкрепата на Община Кърджали. Голяма част от представените карикатури са цветни – изпълнени с нов вид графични и визуални техники, подходящи за представяне в съвременното медийно пространство, лесни за превръщане в плакати, диплянки и друг вид рекламни материали. И двамата художници са носители на награди от почти всички европейски столици и са публикувани в най-големите световни печатни медии.
Често работят в тандем, като прилагат „двойно гледане” към една и съща тема и осъществяват по този начин забавна полемика по въпроси на глобалното затопляне, световната политика, спорта, модерната битка за сфери на влияние и типологията на политическите лидери. В изложбата са представени портрети-шаржове на Маргарет Тачър, Тодор Живков, Осама бен Ладен, Чарли Чаплин и др.
Бурханедин Ардагил е роден в Кърджали и е работил тук като художник до 1989 г. Той оставя за фонда на Артгалерията 33 от своите творби, като предвижда да направи още една самостоятелна презентация за Деня на Кърджали, съпроводена с дарение за града през октомври тази година. Настоящото дарение ще бъде съхранявано в Арткъщата в с. Дъждовница, за да бъде достъпно за чуждестранни гости и млади творци.

Още снимки
 Прочитания: 2060 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign