Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха паметник на Кадрие Лятифова

 27 Май 2008

Кърджали има още един символ на духовността -паметникът на известната изпълнителка на румелийски народни песни – Кадрие Лятифова. Официалното откриване се състоя снощи. Присъстваха много кърджалийци, нейни почитатели, хора, с които певицата е работила преди години в Естрадата, режисьорите проф. Крикор Азарян и проф.Румен Рачев, композиторът проф. Борис Карадимчев, Мирослава Кортенска-театровед, актьори, музиканти, местни творци. Сред гостите бяха областният управител Ангел Коджаманов и турският генерален консул в Пловдив Юмит Ялчън.
Кадрие Лятифова или Славеят на Родопите е оставила дълбока диря в културата и това е нейният голям принос за поколенията, сподели областният управител Ангел Коджаманов.
Паметникът, който откриваме днес е още един символ на духовността и разбирателството в нашия град. Няма по-добро послание за човечност от песента, а песните, изпяти от Кадрие Лятифова са песни за любов, за повече красота и щастие. Те се превръщат в истински мостове между хората от различните етноси , каза кметът инж. Хасан Азис. Той обяви, че община Кърджали ще съдейства да бъде изграден и паметник на големия писател Димитър Димов, патрон на Държавен драматично –куклен театър в Кърджали.
Специално за случая в Кърджали бе и синът на певицата ,световноизвестният склуптор Вежди Рашидов, който благодари на града и неговите жители, че помнят песните на майка му и тачат паметта й.
Паметникът е дело на склуптора - монументалист проф. Крум Дамянов, изработен е от черен мрамор и бронз.
Тази година се навършват 80 години от рождението на Кадрие Лятифова и пет години от създаването на ДМДТ “Кадрие Лятифова". На 30 май , в рамките на Седмицата на изкуствата ,ще има голям концерт в чест на певицата. Тогава ще бъде представен и документалният филм за живота и творчеството й. Над 200 са песните, изпети от Славея на Родопите, една част се съхраняват в “Златния фонд” на БНР.
Седмицата на изкуствата, организирана от ДМДТ “Кадрие Лятифова" бе открита вчера с премиерната постановка “Хюррем султан" -общ проект на три държави - България, Турция и Украйна.


Още снимки
 Прочитания: 3598 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign