Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Следят чистотата на атмосферния въздух със сателит

 29 Май 2008

Договор за провеждане на интернет базирано мониторингово изследване на атмосферния въздух в района на Кърджали на базата на спътникови и наземни данни подписа кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис с Института за космически изследвания към БАН. Договорът е с продължителност 6 месеца, а под него подпис сложи зам.-директорът на Института ст. н. с. д-р Лъчезар Филипов.
Дистанционното изследване на околната среда не е чуждо за страната ни. От няколко години подобно мониторингово изследване се прави в Стара Загора по проект на Института за космически изследвания секция “Дистанционни изследвания на земята”. Ежедневно данните за атмосферния въздух се актуализират в интернет сайта на проекта, реализиран под ръководството на ст. н. с. д-р Лъчезар Филипов. В сайта могат да бъдат видяни спътникови снимки и коментари към изображенията, както и данните за замърсявания в района по информация на РИОСВ. От 1 юли на подобен сайт ще могат да бъдат видяни сателитни снимки и коментари и за атмосферния въздух над Кърджали.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис сподели, че подписването на договора и последващата реализация на проекта е още един опит на общинското ръководство да следи и събира актуална информация по отношение на източниците на замърсяване, честотата на замърсяванията и химичния състав на замърсителите.


 Прочитания: 2401 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign