Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Начало на медийно сътрудничество

 03 Юни 2008

Журналисти от Кърджали и кметът инж. Хасан Азис посетиха побратимените турски общини Текирдаг и Гаази Осман Паша в Истанбул от 30 май до 1 юни т. г
Първата среща бе с кмета на Текирдаг Ахмед Айгюн и представители на местната журналистическа общност. Г-н Айгюн поздрави гостите и изрази надежда, че взаимното сътрудничество между журналистите ще носи обща полза за двата града. Той използва случая и покани цялата делегация на Фестивала на черешата от 13-19 юни.
Връзките между Кърджали и Текирдаг продължават вече няколко години, сътрудничеството се разширява и то е не само в сферата на културата, но и в образованието. Сега се осъществяват и преки контакти между журналистите, което вярвам, ще помогне още повече за взаимното ни опознаване, каза кметът Хасан Азис.Той подкрепи идеята на своя колега да бъде поставен знак на приятелството в Кърджали. Този символичен знак в нашия град може да бъде парк на името на Текирдаг, така както ще имаме парк с името “Кърджали” в друга наша побратимена община – Елхард ,САЩ, сподели още г-н Азис.
Йозкан Дикме, журналист, издател и председател на журналистичестата колегия в Текирдаг предложи конкретни идеи за бъдеща съвместна работа между различни печатни издания, радиа и телевизии и изрази увереност, че следващата среща в Кърджали ще бъде по – детайлна.
Естествен е интересът на представителтите на регионалните и централни медии от Кърджали към живота в пообратимените общини. Посещението ще помогне за осъществаване на лични контакти с колегите и ще бъде от полза за взаимното сътрудничество не само между двата града, но и между двете съседни балкански страни, споделиха българските журналисти.
В Истанбул делегацията от Кърджали бе приета от зам.- генералния секретар на Голямата Инстанбулска община - Моамер Ерол, който запозна присъстващите със структурата на администрацията, показа модерната зала, където заседават общинскате съветници и фронтофисите.
На срещата бяха коментирани различни теми - транспортните връзки и комуникациите в 15- милионния град, незаконното строителство, управлението на сметосъбирането. Стана ясно, че само в община Гаази Осман Паша ежегодно се отделят около 20 мил. долара за обработка на отпадъците т. е. една седма от общия годишен бюджет. Мегаполисът респектира с чистите улици и цветни алеи, в това се убедиха журналистите от Кърджали и предложиха идеята за общ проект между Истанбул и Кърджали за управление на сметосъбирането.
За представителите на медиите от Кърджали бе организирана и среща с ръководството на строителна фирма, която изгражда в момента жилищен комплекс за над 10 хил. души в един от кварталите.
В момента в Истанбул се строи усилено, градът се готви през 2010 г. да посрещне много гости, защого е определен за Световна културна столица.
По време на своята визата делегацията от Кърджали посети част от културно- историческите забележителности –Света София , Султан Ахмед джамия, църквата Св. Стефан, Топ капъ, парка “ Миниатюрк” и Златния рог.


Още снимки
 Прочитания: 2469 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign