Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Словоприношения

 23 Юни 2008

На 22 юни Кърджали събра поети от пет града -Смолян, Хасково, Стара Загора, Димитровград и Кърджали. Заедно те преминаха по Пътя на изпитанието до пещерата “Утроба” и четоха свои творби в подножието на Храма на Великата Богиня- майка.
За всички участници и гости организаторите бяха подготвили венци от еньовденски билки, имаше и специален чай от мащерка, равнец, росен …
За всички наши предци, живели по тези места, хлябът, виното, водата и песента са били най – сакралното нещо. Обикновено ритуалите по освещаването им са ставали във важни моменти от годината като лятното слънцестоене и пролетното равноденствие. Във всички ритуали древните са влагали много символика, такова и е това място- пещерата ”Утроба“, където с проникването на слънчевия лъч се извършва оплождането на земята, разказа Таньо Танев от Стара Загора.
Денят на поетите под надслов “Словоприношения” има символичен характер - да вградим думите в камъка и посеем семето на красотата и по този начин светът стане по - добро място за живеене, сподели Лили Деликирова от РБ “Н .Вапцаров“.
Проявата е част от тазгодишния Международен фестивал на изкуствата “Перперикон –2008“ и се организира със съдействието на община Кърджали.
Още снимки
 Прочитания: 2424 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign