Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тракийският събор събра стотици хора

 22 Юни 2008

Над 1000 участници и гости се събраха на четвъртия Национален тракийкиски събор в Кърджали. На импровизираната сцена в парк “Простор” се надсвирваха и надпяваха повече от 20 състава от различни краища на страната- Асеновград, Ямбол, Хасково, Свиленград, Крумовград, Момчилград, Ивайловград, Казанлък , Девисилово, Кърджали ...
Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Боян Саръев и отец Ангел Стаматов. Гости бяха министърът на МДААР Николай Василев, областният управител Ангел Коджаманов, Димитър Шалапатов - главен секратар на Съюза на тракийските дружества в България. Те приветстваха участниците и им пожелаха все така да съхраняват традициите и родолюбивия дух на тракийци.
Организаторите Регионално тракийско дружество “Димитър Маджаров”, Младежкото тракийско дружество, Инициативен комитет и Община Кърджали бяха подготвили и обща трапеза -курбан.
Народното веселие продължи до късно. Заедно с изпълненията на фолклорните състави не спираха и хората, на които се хванаха и стари, и млади, дошли на родовата среща.
Изложба от архивни снимки и карти представяше историята на тракийци, борбите им за освобождението на Беломорска Тракия и присъединяването й към България през 1913 г.
Подобен голям събор се провежда на няколко години, желанието ни е тази традиция, започната през далечната 1968 г. да продължи и през 2013 да бъдем домакини на следващия пети събор, каза Яни Янев -председател на Регионалното тракийско дружество в Кърджали.
Тракийският събор е част от програмата на тазгодишния Международен фестивал “Перперикон 2008”.

Още снимки
 Прочитания: 1977 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign