Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Еньовден -традиция и наследство

 24 Юни 2008

Еньовден събра днес много гости в двора на Регионалния исторически музей Кърджали. Те присъстваха на възстановка на празника на билките. Деца от ОДК –Кърджали бяха събрали рано сутринта цветя и билки, с които изплетоха голям венец и кичиха китки.
Еньовден е най-дългият и витален ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата. Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита си. През нощта на Еньовден и водата има лековита сила, всичко в този ден е магия, разказа пред присъстващите етнографката от РИМ Соня Костадинова и припомни древната легенда за това как тревите са получили своята лечебна сила.
Десетки кърджалийци преминаха под еньовденския венец за здраве и късмет, всеки си тръгна и с еньовденска китка след като опита от горския чай.
По повод празника във фоайето на музея Величка Илиева от Етнографския музей в Етъра откри фотоизложба, представяща българските обичаи от Лазаровден до Коледа.
Павел Петков, директор на музея сподели, че за поредна година заедно с Обединен детски комплекс- Кърджали възстановяват традиционни обреди и обичаи от народния календар, което се посреща много добре от хората. Г-н Петков анонсира идеята, че до пет години и в Кърджали може да бъде изграден етнографски комплекс на открито.


Още снимки
 Прочитания: 2204 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign