Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Вежди Рашидов със "Златен Перперикон"

 30 Юни 2008

С фойерверки, огнено шоу и нестинарски танц бе закрит Осмият международен фестивал “Перперикон 2008”. Тазгодишният носител на приза “Златен Перперикон” за принос към българската и европейската култура стана световноизвестният склулптор Вежди Рашидов.
Награждаването по традиция се състоя в тронната зала на Скалния дворец на траките, а церемонията започна под звуците на тъпан и с ритуален мистичен женски танц.
Тази награда ми е много ценна, защото я получавам на това свещено място в моя роден край и от ръцете на една велика певица като Йълдъз Ибрахимова. Ние стъпваме върху една древна земя и винаги трябва да си задаваме въпроса дали можем да продължим традиции на нашите предци. От тези планини са тръгнали песните на Орфей и българската космическа песен, която носи световната хармония, оттук тръгват и песните на моята майка, каза развълнуван Вежди Рашидов.
Директорът на фестивала Петър Савчов и председател на Сдружение “Перперикон –Мелпомена” връчи “Сребърен Перперикон“ за принос към развитието на фестивала на
председателя на борда на директорите на АД “Устра“ Николай Николов и на изпълнителния директор на дружеството Валери Хаджийски.
Последният фестивален ден продължи с хепънинг.
В подножието на Скалния град на траките бяха дошли стотици хора - жители на Кърджали и околните села -Горна крепост, Мургово, Чифлик, туристи от страната и чужбина. В концерта участваха тракийският ансамбъл при читалище “Родопски фар” кв. Гледка и фолклорна група “Веселчанка” –Кърджали.
Истинска атракция за зрителите бе огненото щоу на трупа ”Ним“ от столицата и изпълнението на нестинари от Странджа.
В края участници и гости извиха дълго хоро, на което заедно бяха и християни, и мюсюлмани. За обща изненада на всички бързо усетиха ритъма и туристите от САЩ и Англия.


Още снимки
 Прочитания: 2642 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign