Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества 123 години от Съединението

 06 Септември 2008

С общоградско честване Кърджали отбеляза днес 123-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Сред официалните лица на празника бяха зам.- областният управител Бойка Арабаджиева, председателят на Общински съвет Кърджали Сейфи Неджиб, директорът на ОДП- комисар Стефан Ангелов, енорииският свещенник отец Петър и районният мюфтия- Шабанали Ахмед.
Ритуалът по полагането на венци пред Паметника на Освободителите в Градската градина започна в 10.30 часа, а слово произнесе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
„В ранната есен на 1885г. и цели 7 години след Санстефанския мирен договор България изживява един от звездните си исторически мигове. Едва ли днес в 21 век можем да си представим онова въодушевление, онази решителност и онзи възторг, за който пишат летописците. Големият урок на съединистите е, че те успяха да надмогнат собствения си егоизъм и мания за величие; успяха да обединят всички етнически и религиозни общности и да ги убедят, че тази работа трябва да си я свършим ние, защото ние искаме да живеем заедно на една земя и под едно небе. И успяха, защото за тях девизът „Съедиението прави силата” не беше просто фраза, а програма средство и цел. Той беше всъщност осъзната необходимост и истинска проява на гражданското общество, за което толкова говорим днес.”, каза в привественото си слово кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.
По-късно от 11.00 ч. днес в РИМ Кърджали започна празничния
концерт, посветен на Деня на Съединението. Младежки академичен
оркестър "Орфеисти" изпълни творби от Хенри Пърсел, Волфганг
Амадеус Моцарт и Марин Големинов под диригентството на Йоел Матиас Йени /Швейцария/.

Още снимки
 Прочитания: 2728 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign