Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Деца с увреждания са на лагер в Текирдаг

 05 Септември 2008

20 деца с увреждания от община Кърджали са на едноседмичен лагер в курортното селище Кумба в побратимената община Текирдаг. От 1 до 7 септември те отмарят в Дома на учителя „Арзум”, който е в непосредствена близост до морето.По-голямата част за първи път излизат в чужбина. Заедно с тях като придружители са техни родители, както и психолог, рехабилитатор и медицински лица от Дневен център за деца с увреждания „Надежда” в Кърджали. Домакините са осигурили отлични условия за почивка и развлечения на гостите си от България, групата няма никакви проблеми по време на престоя си там. В това се убеди кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, който посети за няколко часа децата. Заварихме ги във вихъра на веселбата с двама клоуни, които ги развличаха със забавни игри. Нашарените момчета и момичета танцуваха под ритмите на музика. Ди джей се грижеше за доброто им настроение. Купонът приключи с разрязването на огромна торта, дарена от местни сладкари. Всички бяха много доволни от условията в сградата и програмата. Почти всяка вечер се организирали дискотеки, а на дансинга били всички заедно.Децата са се опознали и са се сприятелили.
Родителите не можеха да намерят думи, за да благодарят на инж.Хасан Азис за човещината и вниманието към децата им. Община Кърджали за трети път организира лагери за деца с увреждания, но за първи път те напускат България. Притесненията на градоначалника, че може да възникнат проблеми от различно естество по време на престоя отпаднаха.
Децата се похвалиха, че са посетили Луна-парк, където са се забавлявали на воля. Ходили са на плаж. Кметът подари на всяко от тях пъзел, блокче за рисуване и флумастери, както и енциклопедии и игри за общи занимания. Ръководителката на групата Тюркян Шукри, психолог в Дневен център „Надежда” сподели, че домакините са изключително внимателни, отзивчиви и добронамерени.
Инж.Азис благодари на Сади Есенкал, зам.-директор на Инспектората по образование в Текирдаг, който е помогнал за реализиране на идеята с лагера, както и на колегата си кмета на Текирдаг Ахмед Айгюн, който съдейства за осигуряване на 10 инвалидни колички и машина за изработка на калцуни на дневния център в Кърджали.
Експертите от нашия център харесали машината при посещението си в специализираното училище за деца с увреждания в Текирдаг, построено изцяло с дарения, открито през 2006 г. Тя е опростена и безопасна и децата могат да работят с нея, сподели Тюркян Шукри. Срещите в това училище са били изключително полезни . То е на държавна издръжка, помещава се в нова и модерно оборудвана сграда, в него децата получават и професионална подготовка.
Групата ще се завърне в България в неделя.

Още снимки
 Прочитания: 2409 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign