Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празничен концерт по случай Съединението

 06 Септември 2008

Младежки академичен оркестър “Орфей” гостува в Кърджали по случай Съединението. Под диригентството на Йоел Матиас Йени от Швейцария младите музиканти изпълниха творби на Моцарт, Хенри Пърсел и Марин Големинов. Проявата бе в рамките на Лятната музикална академия “Орфеос 2008". Празничният концерт се състоя във фоайето на РИМ-Кърджали. Сред гостите бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, представители на културни институции, почитатели на класическата музика.
Публиката ни прие много добре, радва ни се и ние сме щастливи, че успяхме да стигнем до сърцата на хората. Атмосферата в този край е чудесна, посетихме двете светилища- Перперикон и Татул. В тази планина навсякъде се чувства духът на Орфей, родопчани усещат нашата музика и не може да бъде по друг начин, защото музиката притежава най -универсалният език, сподели след концерта Мария Рамълчанова - студентка в НБУ. Възхищение от гостоприемството в Кърджали и Момчилград и богатото културно и историческо наследство на региона изказаха всички участници.
От 30 август до 6 септември община Момчилгард в партньорство с Международна музикална академия “Орфеос” и Нов български университет посрещна 25 студенти и преподаватели от България, Китай, Турция, Македония и САЩ. Майсторски класове по цигулка, виола, виолончело и контрабас водиха изтъкнати музиканти от Виена, Цюрих, София и Фрайбург.
Артистичен директор на Академията е Маестро Марио Хасан Хосен – световноизвестен виртуоз-интерпретатор на Паганини и асоцииран професор по цигулково майсторство в университети от Мадрид и София. Забележителният швейцарски диригент Йоел Матиас Йени води уроците по оркестрово майсторсво и дирижира заключителните тържествени концерти.
Специален гост бе проф. Милена Моллова- почетен президент на Международна музикална академия” Орфеос 2008” и директор на Департамент “Музика” към Нов български университет - София.
Началото на Академията е поставено преди две години, когато при едно свое посещение в региона Марио Хосен е очарован от атмосферата тук и привлечен от идеята да се организират прояви, които да събудят интереса на младите родопчани към класическата музика. В същото време инициаторите искат да популяризират по света красотата на Родопите и уникалните възможности за културно-исторически, селски и еко-туризъм.
По време на Академията участниците обсъдиха възможностите да се разработи по-голям трансграничен проект с партньори от Гърция и Турция и се кандидатства за финансиране по европейските програми. Амбицията е Лятна академия „Орфеос” да прерасне в традиционна и се осъществи сътрудничество с музиканти от университетите и консерваториите в Линц, Базел, Виена, Мадрид, Скопие, Анкара, Истанбул, Солун и Александрупулис.


Още снимки
 Прочитания: 2339 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign