Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празник на терлика за трети път в Дъждовница

 01 Септември 2008

За трета поредна година Община Кърджали и Артдвижение КРЪГ организираха празник на Терлика на 31 август от 10.30 ч. в село Дъждовница. Тази година се стекоха стотици гости от съседните кметства и общини. Инж. Хасан Азис откри празника и постави акцент върху значението на такива празници за развитието на селата. Атракцията тази година бе изработеният в чест на Терлика паметник, в чийто отвор дни местните хора започнаха да хвърлят пари за хаир. Децата дори се редят на опашка за своята паричка и със затворени очи се измислят желания, които трябва да се сбъднат. Из селото върви вярването, че хвърлената в терлика паричка носи берекет.
Проектът за паметника се обсъжда от екипа на Кръг с художниците от френската група за алтернативни изкуства „А сюивр” (A suivre) от град Бордо, Франция още от миналогодишния празник. Автори на концепцията са Гийом Илариет и Жулиен Мартин (Франция), Ан Хирадакис (Гърция), Радост Николаева и Галина Димова (България). Градежът е осъществен с помощта на местни майстори-зидари от ЕООД „Озеленяване, чистота и благоустройство”-Кърджали. Паметникът е издигнат върху постамент, височината му е 1,80 м, а дължината е 2,56 м.
За първи път се организира и конкурс за мис и мистър Терлик. 40 български и чуждестранни деца и младежи минаха по терлици пред зрителите и получиха награди от Община Кърджали и КРЪГ. Спонсор на конкурса беше и кърджалийската фирма ЕООД „Гимнез-наз”.

Още снимки
 Прочитания: 2551 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign