Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Река Арда - център на дискусия

 26 Септември 2008

Кръгла маса на тема “Управление водите на река Арда” събра в Кърджали представители на регионалната и местна власт, специалисти от различни институции, имащи отношение по проблема- РИОСВ-Хасково, ВиК - Кърджали, РУГ - Кърджали ,Басейнова дирекция- Източно Беломорски район- Пловдив и други.
Домакин на срещата бе Община Кърджали и Сдружение “АРДА”- /Асоциация за развитието на долината на река Арда/. В нея участваха зам.-областните управители на Кърджали -Сабахатин Риза и Начо Ковачев, представители на областна и общинска администрация- Смолян, община Черноочене и други. В работата се включиха и експерти от Гърция Андониадис Полихронис- зам.-областен управител на област Северен Еврос и инж. Елени Довриду.
Качеството на водите на трансграничната река Арда е наша обща отговорност, важно е да осъзнаем, че те могат да бъдат чисти ,ако обединим усилията си и водим целенасочена и последователна политика за правилното им управление, това каза при откриването на кръглата маса кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който е и председател на УС на СНЦ “АРДА”.Пред присъстващите той обяви, че един от сериозните фактори за замърсяване на реката е липсата на пречиствателна станция в областния град . В тази връзка г-н Азис съобщи , че вече се правят реални стъпки за нейното проектиране и изграждане и се кандидатства за финансиране от Програма ИСПА или от ОП “Околна среда”.
За да бъде Арда чиста от нейните извори до устието трябва да работим заедно, каза пред участниците във форума Андониадис Полихронис-зам.-областен управител на област Северен Еврос.
В изказването си той подчерта, че трябва да се ускори работата по проекта за изграждане на обща система за навременно оповестяване на високите води, която ще включва противонаводнителни съоръжения, изготвяне на метеорологични прогнози и предоставяне на пълна информация както на заинтересованите служби , така и на населението от трите държави- Гърция, Турция и България.
По време на кръглата маса бяха представени няколко теми. За резултатите от мониторинга на отпадъчните води от предприятия и селищни канализации информираха експерти от РИОСВ - Хасково. Презентация за напредъка в подготовката на План за управление на водите в басейна на река Марица / Еврос, подбасейн река Арда бе направена от Никола Кърнолски- директор на Басейнова дирекция за управление на водите - Източнобеломорски район - Пловдив.
Днес дискусиите продължават. Те са в рамките на бизнефорум, в който участват и фирми от бранша.
Проведените кръгла маса и бизнесфорум са посветени на 24 септември- Ден на река Арда. Снощи в залата на Дома на културата се състоя и Арт феста “Реката ни събира” с участието на състави от общини, намиращи се по поречието на река Арда.

Още снимки
 Прочитания: 2301 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign