Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Науката в условията на глобализация

 02 Октомври 2008

В рамките на два дни Кърджали бе домакин на научна конференция с международно участие на тема :“Науката в условията на глобализация”.
Тя се проведе под патронажа на председателя на Съюза на учените в България проф. д-р Дамян Дамянов, областния управител Ангел Коджаманов и кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.
При откриването на конференцията вчера председателят на СУБ -клон Кърджали ст. н. с. д-р Дора Янчева подчерта, че глобализацията е процес, в който неизбежно всички участват и би било полезно, ако всеки научен работник се стреми да се съобразява с това и се съизмерва с новите стандарти. Участниците бяха поздравени и от проф. Дамян Дамянов -председател на СУБ, народния представител Лютви Местан- председател на Парламентарната комисия по образование и наука, зам.– областния управител Бойка Арабаджиева и от д-р Жени Стайкова директор на РИОКОЗ Кърджали и секретар на СУБ - клон Кърджали.
Все повече местната власт ще има нужда от научната мисъл. Кърджали вече има добри практики в тази посока, каза пред присъстващите кметът на областния град инж. Хасан Азис. От една година община Кърджали работи съвместно със БАН и реализира проект за екологично мониторингово изследване в района на общината на базата на спътникови и наземни данни .
Със същия успех се прилагат нови научни постижения и при реализиране на проекту, свързан с управление качеството на водите на река Арда. Най-нови технологии могат да бъдат внедрени и при изграждане на бъдещата пречиствателна станция. Все още има много въпроси, които местната власт може да реши чрез съвместната си работа с научните работници, подчерта в изказването си инж. Азис.
Пленарната сесия продължи с презентациите на световноизвестния хирург проф. Дамянов и народния представител Лютви Местан, посветени на основните елементи на развитието на науката в контекста на глобализиращия се свят и политиката на страната за приложение на новите практики на знанието.
Днес се проведе втората сесия на конференцията. Бяха изнесени над 150 доклади от водещи специалисти от София, Варна, Пловдив, Благоевград, Казанлък, Шумен, Средец, Кърджали и други, които работиха в четири секции- обществени, природоматематически и медицински и технически науки.
За добрата организация на форума допринесе и домакинството на РИОКОЗ Кърджали. Гостите и участниците имаха възможност да ползват за първи път конкретните зали на Дома на здравето, оборудвани с най -нова и модерна аудио-визуална техника.

Още снимки
 Прочитания: 2205 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign