Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

95 години чества читалище "Обединение "

 06 Октомври 2008

С богата празнична програма бе отбелязана 95 -годишнината от създаването на НЧ „Обединение” в Кърджали. Тя започна на 30 септември с второто издание на Литературен салон «Петя Караколева», в който бяха представени книгите “Откраднат сезон” на Иванко Маринов и “Търг за ореоли” на младата и талантлива Елица Мавродинова. Една от вечерите бе посветена на творчеството на големия български поет Дамян Дамянов.
Под наслов “Разкажи ми за Гери” премина и творческата среща в памет на художничката и поетеса от Кърджали Гергана Илиева.
В рамките на юбилея се състоя и кръгла маса на тема “Читалищният секретар – традиционалист или мениджър” с участието на читалищни секретари от област Кърджали и Южен централен район.
През седмицата на сцената на НЧ “Обединение” кърджалийци видяха театралния спектакъл “На сватба” от Камен Донев, представен от трупата на НЧ “Иван Вазов” –гр. Хисаря.
На 4 октомври в Градската градина голям фолклорен концерт под надслов „Източнородопският фолклор – минало, настояще, бъдеще” събра над 280 самодейци. На сцената пред паметника на Освободителите в продължение на 3 часа се изявяваха певци и танцьори от 20 читалищни състави от седемте кърджалийски общини. Междувременно по бул. „България” премина кукерско шествие от гр. Раковски, област Пловдив. Публиката се включваше в спонтанните хора, извити от участниците.
Вечерта градусът на празненствата бе повдигнат от тържествен концерт на съставите на НЧ „Обединение”. В голямата зала се представиха дамски хор „Незабравки”, Школа по балет, Школа по спортни танци, Група за стари градски песни „Евредика”, Мажоретен състав. Читалището получи поздравителни адреси от Президента Георги Първанов, министъра на културата проф. Стефан Данаилов и неговия заместник Надежда Захариева, областния управител на Област Кърджали Ангел Коджаманов, кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис, читалища от Южна България и от област Кърджали. Заедно с поздравленията те изпратиха и кошници с цветя.
По повод 95-годишнината на „Обединение” Настоятелството връчи грамота на зам.-областния управител Бойка Арабаджиева за подкрепа и популяризиране на дейността на най-старото читалище в областта. С грамоти бяха отличени още художествените ръководители Марин Владинов, Димитър Варадинов, Мирослава Зафирова, Нина Тодорова, Станко Добрев, преподавателите в Сиско Академията Мариян Митев и Мария Попова, отличникът на Сиско академията Динчер Дауд, дългогодишната самодейка Янка Белева и Даниела Попова за принос в развитие на читалището.
В неделя залата на НЧ „Обединение” бе “превзета” от читалищните рок - състави. В концерта освен сегашните самодейци свириха и техните учители и ръководители от предишните поколения рок-групи.Още снимки
 Прочитания: 2255 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign