Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Фотоизложба “Храмът на тракийската богиня Кибела”

 15 Октомври 2008

Днес от 16 часа в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде открита фотоизложба “Храмът на тракийската богиня Кибела” на Исторически музей - гр. Балчик. Проявата е първа в културната програма на Община Кърджали, посветена на 21 октомври- Деня на Кърджали.
Изложбата представя откритите археологически находки по време на продължилите близо година и половина разкопки на обектq намиращ се в центъра на гр. Балчик. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Богинята майка - Кибела, откривани до сега в неин храм.
За представянето на изложбата и цялостната работа по храма са Игор Лазаренко – ръководител на разкопките и зам. - директор на РИМ -Варна, Радостина Енчева –директор ИМ- Балчик и археоложката Елина Мирчева.
Те споделиха, че всичко е започнало през април 2007 г., когато при изкопни работи за строеж на хотел в крайбрежната зона на град Балчик, строителите се натъкват на антична сграда. До пристигане на екипа от археолози, от изкопа са извадени мраморна фундамент - колона с надпис на латински език, мраморен плот от пейка с двуредов надпис на гръцки език и голяма каменна плоча, която, както се установява по-късно, е част от разрушената от багера западна стена на античната сграда. Багерът е спрян в момента, когато се е опитвал да извади подаващ се в профила голям мраморен купол.
Разкопките на обекта са започнали на 8 май 2007 г. и са приключили през лятото на тази година.
Изложбата от фотоси ,експонирана във фоайето на РИМ Кърджали, включва етапи от работата на екипа по обекта и откритите архитектурни паметници. Само днес по време на откриването ще бъде представена и мултимедийна презентация, свързана с открития засега единствен храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазен елинистически храм в България.

Още снимки
 Прочитания: 2136 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign