Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Италианският посланик гостува в Кърджали

 18 Октомври 2008

Италианският посланик в България Негово Превъзходителство Стефано Бенацо гостува в Кърджали дни преди празника на града. Дипломатът бе придружаван от водещи инвеститори, консула на Италия в Пловдив Пиетро Гийя и директора на Италиянския културен институт Енцио Пераро.
Италия е третият икономически партнъор на България, особено в областта на инвестициите, но ние смятаме, че контактите между двете страни не могат да бъдат само на ниво столици, за нас са важни и срещите в регионите ,така г-н Бенацо определи целта на своето посещение.
Той благодари за гостоприемството на община Кърджали и очерта възможностите за взаимодействие, в контекста на предстоящия 130- годишен юбилей от установяване на дипломатически връзки между Италия и България.
По време на срещата с кмета инж. Хасан Азис дипломатът сподели, че неговата страна предлага сътрудничество във всички сфери – предпремачество, инвестиции, култура и особено туризъм, област в която Италия има натрупан петвековен опит.
В изказването си г-н Азис подчерта, че за първи път от няколко години посланик идва в Кърджали с такава внушителна делегация и с конкретни намерения.
Той запозна гостите с цялостното икономическо, социално и култулно развитие на общината като акцентира на няколко големи проекта, които предстои да стартират - изграждане на паркова зона, депо за преработка на битови отпадъци, пречиствателна станция в областния град и в няколко населени места и др. Тези проекти са по различни европейски програми и опитът на Италия при усвоявяне на еврофондовете за нас е много важен, коментира градоначалникът като се спря на няколко възможности за сътрудничество–производство на автомобилни детайли и части за бяла техника, екологията, туризъм и др.
Кметът на Кърджали предложи и други идеи за взаимни контакти. Бихме могли да си сътрудничим по – активно с италианска община. В тази връзка можем да приложим опита на Милано при организиране на видеонаблюдение на големите паркове, очакваме и конкретни оферти от италиански фирми, изработващи специални въжета за строителството на мостови съоръжения, допълни инж. Азис.
В рамките на двудневната визата италианската делегация има срещи и с представители на ТПП, Стопанска камара, Камарата на инженерите и архитектите и с културни дейци в Кърджали. Програмата вкючваше още разглеждане на Скалния град Перперикон, природни и исторически забележителности. След посещение в РИМ – Кърджали Н. Пр. посланик Стефано Бенацо сподели, че това е един от най – хубавите музеи, които е виждал по време на 34-годишната си дипломатическа кариера.

.
Още снимки
 Прочитания: 2465 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign