Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали празнува

 21 Октомври 2008

С много слънце и настроение Кърджали днес отбеляза 96 години от Освобождението си. Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Делов - освободителя на Кърджали.
По-късно по централния булевард на града премина шествие с представителни знаменни групи от всички кърджалийски училища. Начело на колоната бяха учениците от гвардейския отряд заедно мажоретения състав и духовия оркестър.
Тържественият ритуал пред паметника на Освободителите в градската градина започна точно в 12 часа с химна на Кърджали в изпълнение на хор “Незабравки”.
Официални гости на празника бяха министър- председателят Сергей Станишев, евродепутатът проф. Владко Панайотов, народните представители от региона- Лютви Местан и Юнал Тасим, зам.- министрите Димчо Михалевски и Мукадес Налбант, областният управител Ангел Коджаманов, Яшар Шабан - зам.-омбудсман на България, представителите на побратимените градове - гр.Владимир, Русия, Комотини,Гърция, Елхард, САЩ, Османгази-Бурса и Текирдаг, Турция, духовните водачи енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Шабанали Ахмед.
В знак на почит и преклонение пред подвига на войниците, офицерите и доброволците, загиналите за освобождението на Източните Родопи бяха поднесени много венци и цветя от признателните потомци.
Днес празнуваме свободата на нашия град и Източните Родопи, извоювана преди 96 години. Не е измамно усещането ни, че за нас 21 октомври се съизмерва с 3 март, 6-ти и 22 септември, защото на този ден през 1912г. Кърджали и региона са станали завинаги част от българската държава. Убеден съм, че всеки от нас е патриот по свой начин. При всички поводи съм изтъквал с какви изключителни хора живея и какъв шанс съм имал да се родя именно в този край на България. В деня на нашия празник искам още веднъж да кажа, че Кърджали и кърджалийци са истинския пример за хуманизъм, олицетворение на разбирателство и мъдрост.
Нека продължаваме да градим европейското настояще и бъдеще на нашия град заедно, каза в словото си инж. Азис.
Приветствие към стотиците кърджалийци отправи и премиерът Сергей Станишев, който подчерта, че напредъкът на страната зависи от добрите отношения на хората и от обичта към родината. Кърджали е пример за българския етнически модел, пример за това как всички заедно градят бъдещето на този красив край на България.
Пред паметника на Освободителите министър- председателят връчи и знамето на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от резерва и почетни карти на 31 офицери от запаса.
Празничният ден продължи с богата музикална програма с участието на Тракийско дружество “Димитър Маджаров”.

Още снимки
 Прочитания: 2675 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign