Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Двама са новите почетни граждани на Кърджали

 21 Октомври 2008

Дългогодишният кмет на Кърджали Петко Калчев и известният художник Даниел Емилиянов- Джими са новите почетни граждани на Кърджали. Званието им бе присъдено с решение на Общинския съвет и единодушно гласувано на тържествената сесия по случай празника на Кърджали.
Петко Калчев получава признанието посмъртно за своята дългогодишна успешна дейност като градоначалник на Кърджали от 1959 до 1974 година. През 15 –те години на управлението му градът добива сегашния си съвременен облик, два пъти е национален първенец по чистота и благоустрояване, по време на неговото кметуване започва изграждането на най-големия жилищен комплекс “Възрожденци” и на модерното водоснабдяване.
Стилът “Калчев” и до днес е обект на възхищение от кърджалийци, каза от трибуната кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Почетното звание бе прието от наследниците на Петко Калчев, дъщеря му д-р Адриана Петкова Калчева - Абаджиева записа в почетната книга на града: “Този град да расте и младее е обречен, с името старо и историята древна да бъде вечен!”. До нея застанаха и две от правнучките на Калчев.
За мене това е високо признание на личността на моя дядо и означава само едно, че почтеността, човечността и всеотдайността имат смисъл,сподели от трибуната една от тях.
Званието почетен гражданин на Кърджали получи и големият български художник Даниел Емилиянов- Джими, чийто творчески път е свързан изцяло с Кърджали.
Творчеството на Джими е знаково за съвременното българско изкуство, девет негови картини са притежание на НХГ в София, негови творби са откупени от колекционери от Русия, САЩ, Франция, Турция, Унгария и много други страни .
Приемам званието като знак, че художниците и творците на Кърджали сме забелязани от обществото. Останах да живея и работя тук защото обичам този град. За мен е чест, че познавах лично такъв човек като Петко Калчев и днес заедно получаваме признанието на нашите съграждани. За мен е много важно да бъдеш почтен, а не само почетен, сподели развълнуван Джими.Още снимки
 Прочитания: 2973 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign