Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Официално откриха ул. "Вашингтон"

 20 Октомври 2008

В навечерието на Деня на Кърджали-21 октомври официално бе открита нова улица в града, носеща името на първия президент на САЩ- Джордж Вашингтон.
Лентата прерязаха представителят на побратимения ни град Елхарт, щата Индиана САЩ –Рон Макиим и кметът инж. Хасан Азис.
С приветствени думи към присъстващите на официалната церемония се обърна и Маргарет Слинхард, член на Асоциацията на побратимените общини в гр. Елхарт. Тя благодари за оказаното внимание и припомни факти от биографията на първия американски президент. В знак на признателност г-жа Слинхард подари на кмета на община Кърджали малка пластика на Джоржд Вашингтон.
Посвещаваме именуването на улицата както на 100-годишнината от дипломатическите отношение между България и САЩ, така и на приятелството между двете общини Елхарт и Кърджали, каза по време на откриването кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той припомни, че сътрудничеството между побратимените общини вече има десетгодишна история. През тази година в американския град бе открит и парк на името на Кърджали.
В знак на приятелските отношения и доброто сътрудничество между Кърджали и Елхарт бе открит и паметен знак от мрамор. Камъкът е от района на Ардино, обработен е от каменоделецът Атанас Чакъров и тежи 4 тона.
Изграждането на улицата започна през юни 2006г. и приключи в средата на миналата година. Улица “Джордж Вашингтон” е отклонение на ул. Републиканска” и нейно разширение с още едно платно. Дължината й е 786 метра. Обектът бе финансиран от община Кърджали, а стойността на проекта бе 1 883 000лв.
Улица “Джордж Вашингтон” улеснява трафика на автомобили от кръстовището на “Булаир” с “Републиканска” към пазара. В района се строи и комплекс, който ще прилича на Пентагона в САЩ.
Построяването на новата пътна артерия облекчава и автомобилния трафик. Пътуващите от пазара към кв. “Възрожденци” се придвижват три пъти по-бързо отколкото преди, без навлизат в централната градска част.


Още снимки
 Прочитания: 3063 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign