Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

КЪРДЖАЛИ СЕ ПОКЛОНИ НА АПОСТОЛА

 20 Февруари 2004

Стотици честваха тържествено 131-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

“Мечтата на Васил Левски е била в свободна република, под едно небе да живеят заедно всички хора, родени на българска земя, без разлика на националност и религия. Ето защо този паметник, издигнат в центъра на Кърджали, е нашата благодарност и признателност пред гениалното държавническо мислене и прозорливост на Апостола. Този паметник е знак за поколенията - за нашите деца и внуци, израз на общото ни желание в Източните Родопи и Кърджали хората винаги живеят в сговор и разбирателство.“
С тези думи вчера кметът на общината Хасан Азис се обърна към кърджалийци, дошли да почетат 131-та годишнина от гибелта на Васил Левски.
Левски написа на съратника си Христо Иванов-Големия: “Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си и да я уважаваш“. И Дякона се обрече на народните работи. Единствен той го направи, след него никой друг досега, каза в словото си председателят на Общинския комитет “Васил Левски“ Цанка Рашева.
Заупокойна молитва отслужи свещеник отец Петър Гарена.
С едноминутно мълчание кърджалийци почетоха паметта на големия българин. Пред Апастола се поклониха зам.-областният управител Начо Ковачев, цялото общинско ръководство, директорът на РДВР подп. Димитър Шереметев. Паметникът беше отрупан с венци и цветя. На почетна стража пред монумента застанаха знаменните групи на всичките 18 училища в града. Много граждани дълго след тържеството полагаха китки цветя.


 Прочитания: 2488 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign