Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"Родопски фар" чества 70-годишен юбилей

 25 Октомври 2008

С голям празничен концерт НЧ ”Родопски фар” отбеляза 70 години от своето създаване.Юбилеят събра дългогодишни читалищни деятели, самодейци и любители на фолклорното изкуство.
Идеята за учредяване на културната институция през 1938 г . е на отец Васил Топузлиев, кмета Михаил Белчев и учителите от с. Гледка. Оттогава вече 7 десетилетия читалището развива разнообразна просветна дейност, съхранява народните обичаи и автентичния фолклор на тракийци от Беломорието , заселили се в Кърджали през 20-те и 30-те години на миналия век. Много са получените награди и медали от Копривщица, Дорково, Златоград, Рожен....
Творчество и отговорност, труд и съзидание - това е най-отличителното за дейността на читалище „Родопски фар, каза в приветствието си кметът инж. Хасан Азис. Той поздрави самодейците и пожела на младите членове да работят с тази всеотдайност и любов, както първите...
Г-н Азис обяви, че по повод юбилея общината осигурява средства за изработване на нови костюми за фолклорния състав и връчи почетни грамоти на над двайсет изявени и дългогодишни читалищни дейци, сред които отец Топузлиев, Вангел Кутелов, Кера Калоянова и Галя Димитрова посмъртно.
Гост на празника бе и областният управител инж. Ангел Коджаманов, който също приветства колектива и подари на читалището видиокамера.
Паздравителни телеграми и цветя бяха получени от много читалища и културни институции в региона, от зам.- министъра на културата, от Пловдивския митрополит Николай, Тракийско дружество „Димитър Маджаров”, ОУ ”В.Левски” и др. .
Още снимки
 Прочитания: 2370 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign