Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Журналистите от Кърджали се завърнаха от посещение в Одрин

 25 Юли 2005

Кърджалийската група от журналисти, начело с кмета на общината инж. Хасан Азис бе приета радушно и топло от домакините от Одрин."Нека тази среща сложи началото на съвместната ни работа за осъществяване на проекти, които ще бъдат в полза на Кърджали и Одрин",каза на официалната вечеря кърджалийския градоначалник. От своя страна областният управител на Одрин Мусрет Мироглу приветства гостите и каза, че е важно с общи усилия да се постигне крайната цел.
Паканата за гостуване на кърджалийските журналисти бе отправена лично от одринският валия г-н Нусрет Мироглу по време на последното му посещение в Кърджали. Тогава на съвместна среща с кмета на община Кърджали се роди идеята на сътрудничество и обмен на информация между медиите от три съседни погранични района - Кърджали, Одрин и Комотини. През септември месец журналистите от Кърджали ще посетят и колегите си от Комотини. На общата среща в Одрин кмета инж. Азис обяви, че Кърджали ще стане домакин на този общ проект.На нея ще се подпише тристранно споразумение за обмен на информация.В двустранните разговори стана ясно, че журналистите от двата района трябва сами да намерят начин за обмен на информация и снимков материал, като това ще бъде подпомогнато от държавните и местните власти на България,Турция и Гърция. Вторият ден от престоя на кърджалийските журналисти бе посветен на редица срещи с председателите на трите журналистически дружества в Одрин, с колеги от местните и центрани медии. В знак на внимание инж. Азис подари плакети на председателите на одринските дружества с българските златни съкровища. Кърджалийските журналисти участваха и в срещата между кметовете на нашата община и Одринската. Кметът на Одрин Хамди Седефчи каза, че посреща българската група не като официални гости, а като приятели. "Нека построим мостът на дружбата и дадем пример на останалите държави за добросъседство и приятелство", каза още Хамди Седефчи. Той сподели радостта си от това, че за първи път откакто е кмета на този район/ г-н Хамди Седефчи е 3-ти мандат кмет на Одрин или 12 години/ има възможността да се запознае със своя колега от Кърджали. Г-н Хаса Азис отново подчерта, че е от особена важност връзката между двете общини, която трябва да бъде насочена към културния и икономическия обмен, защото и двете страни имат потенциал за такова сътрудничество.
Журналистите от Кърджали посетиха едни от най-известните исторически места в Одрин, който е бил столица на Османската империя- Селимовата джамия, комплекса на Баязид Втори, българската църква "Свети влч. Георги" и др.


 Прочитания: 2599 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign