Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Градът- кръстопът

 31 Октомври 2008

В навечерието на 1 ноември- Деня на народните будители в Кърджали бе представена втора част на книгата “Градът- кръстопът” /Физиология на Кърджали след 1944г./.
Първата част на тази книга излезе преди две години, а сега е литературен факт и нейната втора част със същото заглавие. Както първата, така и втората изненадват дори най-наблюдателните кърджалийци за някои тънки подробности от историята на родния им град.
Това е една книга- емоционален летопис на Кърджали, звучаща като импресия.Трудно е да се определи нейния жанр, защото не е стандартна история в общоприетия смисъл на думата, а представлява фрагменти от живота на Кърджали в периода 1944-1989г. За мен като не кърджалиец беше интересно да науча за всичко случило се в този южен град. Това е един разказ за събития и личности, пречупен през погледа на поет, разказ, наситен с много ирония и самоирония, блестящ стил и език. Тези достойнства на книгата “Градът – кръстопът" бяха оценени високо, а нейният автор награден от СБП, каза пред участниците в срещата известният писател и литературен критик Никола Радев, редактор на книгата.
Поздравителни адреси до автора Иванко Маринов бяха изпратени от проф. Марин Ковачев –председател на Съюза на българските краеведи и областния управител Ангел Коджаманов.
Промоцията на новата книга “Градът кръстопът” бе посветена на Деня на Кърджали и на Деня на народните будители и организирана от Община Кърджали и клуб “Будител” към Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров” – Кърджали.
И двете части на книгата "Градът - кръстопът " се издават с подкрепата на община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2074 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign