Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Факелно шествие за Деня на народните будители

 01 Ноември 2008

Всеки народ има своите празници, но само ние имаме ден, в който честваме своите будители. Самата дума будител носи голяма национална сила и ако днес сме се събрали тук, то е защото всички ние носим частица от духовната сила на българските будител, каза по време на общоградското честване на Деня на народните будители - 1 ноември, зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
Честването на празника бе организирано съвместно от Община Кърджали и Регионалния образователен инспекторат. В него участие взеха представителни блокове от всички учебни заведения в общината. Те преминаха в шествие от Дома на културата до паметника на Васил Левски в центъра на областния град. Към всички присъстващи по повод Деня на народните будители-1 ноември се обърна и началникът на Регионалния образователен инспекторат Надя Джунджулова. В словото си тя подчерта, че 1 ноември е денят на истинските духовни стойности, на истински голямото, на истински трайното, денят, в който се прекланяме пред българските книжовници, просветители и борци за национално освобождение. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата и запален огънят на познанието.
След краят на общоградското честване представителният блок на най-голямото училище в Източните Родопи –СОУ “П.Р. Славейков” със запалени факли и национални знамена премина през града, за да отнесе символично пламъка на знанието, на силата и на националното самосъзнание в своето училище . По време на традиционното тържество славейковци връчиха грамоти на изтъкнати през годината учители, които имат успехи в професионалната си област, в работата си с ученици извън учебния час и са постигнали свое личностно и обществено издигане. Подобни награди се връчват за трета поредна година и са изключително ценни за педагозите на СОУ "П. Р. Славейков".
На последвалата викторина с въпроси за народните будители най-активни се оказаха по-малките ученици. С изключителни познания и желание за изява се отличиха четвъртокласниците.
Тържеството завърши с традиционната заря и пъстра китка български кръшни хора.


Още снимки
 Прочитания: 2092 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign