Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изследване за проблемите в община Кърджали

 04 Ноември 2008

Днес в Кърджали бе представено изследване на Гражданско Сдружение “Видовден” за проблемите на общината и връзката на обществения и политически дневен ред. Данните бяха оповестени пред представителите на медиите от Анжелика Цокова- зам.-председател на Сдружението, Иван Милов -главен секретар на неполитическата организация и един от учредителите на “Видовден” Христо Русев. В срещата участва и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Изследването в община Кърджали е във връзка със стартирал проект за отчитане на индекса на припокриване на политическите обещания с проблемите на избирателите. Подобни вече са проведени в общините Габрово, Велико Търново, Бургас и Варна.
Идеята е да бъдат съпоставени данните от политическото говорене с тези събрани в анкета проведена сред жителите на общината.
Анкетното проучване за община Кърджали е проведено през месец септември тази година, като са обхванати различни възрастови групи от населението на гр. Кърджали и шест крайградски села.
Според изнесените днес данни от изследването основните проблеми, които притесняват в най-голяма степен живеещите в община Кърджали са бедност, висока безработица и неудовлетвореност от чистотата на града. Обобщението на посочените проблеми показва, че кърджалийци поставят като първи проблем –социално –икономическият-67,7%. На второ място се подреждат икономическите проблеми с 52,7%, а чистотата, сметосъбирането и бездомните животни представляват 45 % от дадените отговори.
Оценката, която гражданите поставят на инж. Хасан Азис като кмет е добър 4,27. Далеч по-ниски са оценките, които гражданите дават за работата на местния парламент - 3,29% и общинска администрация -3,47%.
Анализът на проучването в община Кърджали сочи още, че 23% е съвпадението между темите, за които говорят политиците и посочените от гражданите проблеми. За периода след изборите през тази година 46,2% е съвпадението на политическото говорене с обществените проблеми.
Екологията и озеленяването отбелязват нарастване с около 10% в сравнение с предишни години.
33,3 % от анкетираните смятат, че Кърджали в голяма степен е добро място за живеене, а 12,3 % не споделят това мнение.
Надявам се Кърджали да става все по-добро място за живеене, каза по време на представянето на изследването на ГС “Видовден” кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Представеното изследване е изключително важно за нас, защото то ще ни даде вярната посока за бъдещата ни работа. Не съм изненадан от посочените проблеми в анкетата. Пряк ангажимент общинското ръководство има към определени въпроси, сред които екологията и чистотата. Те са и сред приоритетите ни за работа през следващите години, така както привличането на инвестиции и подобряване на социално-икономическата среда, подчерта още градоначалникът.

Още снимки
 Прочитания: 2188 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign